Jump to content

puffmoike

Humax 2Tune not getting all channels. What next?

Recommended Posts

Posted (edited)
My recent experience with two different units suggests the Humax 2Tune seems to have problem picking up channels. Are there alternate recorders that are likely to fare better? Or what else can I try?

–––––
 
Longer version:

Bought my elderly mother a Humax 2Tune from IceTV to replace her TiVo.

I initially tried setting the unit up at my house. I pulled the antenna cable which runs from the wall out of my TV and stuck it into the Humax. During setup the only channel it automatically detected was Channel 31. After trying a second automatic scan I rang the Humax support line, and reset to factory settings, but still got same result. For background context I can’t remember the last time my TV (~8yo Panasonic P50V20 plasma) has had an issue with signal strength. I live in North Melbourne, right near Royal Melbourne Hospital, and about 8 years ago a new 16 storey building at Melbourne Uni got constructed between my house and the Dandenongs. This caused havoc with my reception, but after doing some research on the forums I replaced the existing aerial with a digital-specific unit and since then have had almost no issues.
 
With my fingers crossed I took the unit out to my mum’s in Eltham. Again, I pulled her antenna cable out of the back of her 1yo Samsung LCD and plugged it into the Humax. This time when I did the setup the unit automatically detected most digital channels, but none of the ABC channels. I did an automatic rescan, and this time it did detect the ABC stations. But reception was spotty on the ABC stations. Over ten minutes of teaching my mum the basics of using the remote the image regularly stuttered for a split second, and at one time we got no image at all, just an error message. Again, my mum has apparently not had any issues with reception using her current TV, or her older TiVo unit which the Humax is belatedly replacing, or the older TV she had before getting the TiVo.
 
So I contacted Humax again, explained all of the above, and they sent out a second unit.

Again I tried to set it up at my house first. Again all it picked up was Channel 31.

So it seems fair to conclude that the problem is not restricted to a dud unit.

Where to from here? Is there another PVR that has a better reputation for picking up channels in possibly less than ideal (but far from terrible – every other device seems to go okay) situations ? 
Edited by puffmoike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does the Humax have an option to apply a 5V boost to the signal? I know some PVR’s do.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Does the Humax have an option to apply a 5V boost to the signal? I know some PVR’s do.

Nothing in the manual to suggest that’s possible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IceTV are talking about a refund.

Saying I could try a Beyondwiz (more expensive, features I don’t need).

Any other suggestions? Are there any brands that have a reputation for working well with less than ideal signal strength? (Keeping in mind that the unit is for a 75yo woman, so easy to use is key)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By zandahar
      Long time lurker but just got asked a question and thought no better place to post it. Friend of mine is having a huge number of double story units being built right behind them which appears to have just completely toasted any of the tv signal. The timing matches perfectly with the top level going up and the bricks and roof being done. He has an external antenna relatively new and been working fine and has tried pulling a new run of cable but no difference. Even tried a powered booster suposedly and no dice. Thought it may have been the TV originally so bought a new one and same deal.
      If you can rule everything else out and looks to be the new building impacting the signal is there anything that can be done ? By that I mean approaching someone and logging a complaint and who knows maybe make the developer pay to put up a mast for the antenna ? Even without pursuing the jumping up and down route any other suggestions ? Relocating the antenna is a possibility but by the description of the layout and position of the two properties its unlikely to help.


×