Jump to content

The new DVDO iScan VP30 Video Processor


Recommended Posts

:blink: Unbelievable... is there any other reported issues elsewhere like this?

What happens if you uninstall the card? Are you able to downgrade back to 1.0? Makes me worried about installing mine.

Can you tell us a bit more about it Gino? What resolution etc etc have you reset the VP30 to? Remeber, you have to reset ALL settings after the 1.07 upgrade.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 970
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Can you tell us a bit more about it Gino? What resolution etc etc have you reset the VP30 to? Remeber, you have to reset ALL settings after the 1.07 upgrade.

What do you mean reset all settings? How? It already lost all settings after the firmware upgrade as far as i could tell.

The good news is that PAL DVD's look better, really good in fact. It is mainly the HD Topfield which now looks lowsy...stranegely it did improve alittle after switching it off and back on, but it still only appears marginally better than the SD Topfield.

Link to post
Share on other sites
What do you mean reset all settings? How? It already lost all settings after the firmware upgrade as far as i could tell.

The good news is that PAL DVD's look better, really good in fact. It is mainly the HD Topfield which now looks lowsy...stranegely it did improve alittle after switching it off and back on, but it still only appears marginally better than the SD Topfield.

Some people have reported that they needed to do a factory reset, i.e invoke the "set to default" on the VP30 after the FW upgrade. After that, they were able to get everything back to where it was or better. How or in what way does the HD Toppy now look lowsy compared to what it was?

Phil.

Link to post
Share on other sites


It looks like standard def where as before it looked like glorious high def.....

OK, let's go through a typical setup using both HD and SD Tuner sources. I'll use my setup as an example. I have a STRONG HD STB and a Toppy SD PVR (MP).

Toppy @ 576i 50Hz (PAL) via RGBs -->VP30-->Display @ 50Hz and 1280 x 768 Native Res and Native Frame Rate.

Strong @ 1080i 50Hz via DVI -->VP30-->Display @ 50Hz and 1280 x 768 NR and NFR.

Now, the reason for setting the Strong HD STB up at 1080i and NOT at 5761 is that I don't want it to first downscale from 1080i to 576i internally, thereby throwing away resolution. This means though, that if I watch anything else but Chan 9HD or 10HD (both 1080i), the Strong will upscale from 567p to 1080i for SBSHD, 2HD and 7HD, which is not really desirable.

But, in reality, I rarely use the Strong. I find the Toppy output, when fed into the VP30 via RGBs (RGB + sync [composite video line]), is as good as I get out of HD on the Strong. Every time I watch a quality program on the Toppy, I say to myself, wow, this would look really fantastic on HD (only chan 9&10 programs). So, I quickly switch over to the Strong and compare. It's no different - still just as great, but not discernably better than on SD through the Toppy.

Now, my display has a limit of 768 lines (on a 40 inch screen), so if the broadcast was really a genuine 1080 lines, I would miss some. Perhaps if I had a 1080i/p projector on a 100 inch screen, I might see a difference. But, the VP30 is so good, particularly now with the ABT102 board, that on my screen size and using native res, I don't see any. Bear in mind that most film stock used by TV channels is limited in resolution that's less than the equivalent of 1080i/p to begin with. Most times, the film is simply being upscaled by the broadcaster from 576 to 1080. The reason that it looks so much better on most displays/panels, is that their upscalers are better than those in your own display. When watching SD programs, an HD tuner is nothing more than an SD tuner with a built-in scaler. Now that you have your own scaler, a quality SD tuner is all you need.

By the way, if your HD tuner has a pass-through mode, whereby, like the Toshy J35, it can pass through the native resolution of the broadcaster, you should use that setting as then you'll always be sure that the tuner isn't doing any scaling or de-interlacing.

So, that would mean that SD channels get passed through at 576i, and HD channels at 576p and 1080i.

Personally, with my setup as described above, a HD tuner is a bit of a waste of time until either I get a 1080p PJ (and with a genuine 1920 horizontal resolution) and have this displaying on a 2m+ screen, and/or we get genuine HD material being broadcast. I do use it when I'm recording 2 channels and want to watch a third (non-mux or sub-channel) to the ones I am recording on the Toppy.

So, I'm not sure if any of this has helped you with your problem as you haven't given any of your setup details, but it may help you in setting it up optimally and understand the limitations of HD. Your display also has a great bearing on the overall PQ of course - you may not be able to show your sources at native frame rates - most Plasmas convert internally to 60Hz (NTSC), so you will always see some judder. You can choose to let the VP30 do the frame rate conversion instead (50-->59.94Hz), rather than have it pass through the source frame rate (50Hz lock 50Hz). Try out both ways to see which gives you the better performance - least judder. Don't forget to use the VP30's Info panel - it always tells you what you're feeding into it from the source you're watching.

Phil.

Link to post
Share on other sites
So, I'm not sure if any of this has helped you with your problem as you haven't given any of your setup details, but it may help you in setting it up optimally and understand the limitations of HD.

Phil,

Thanks for the effort in explaining this, however I am not new to the DVDO I have been using it since it was released and loved it. Keep in mind that PRIOR to the upgrade to the Deinterlacing card I could see a very much improved picture from the HD Topfield over that from the SD Topfield. It was not a slight improvement, it was huge! And yes the SD Toppy did look great through the DVDO, but not as good as true HD Toppy.

I do in fact have the HD Topfield set to pass through the broadcast res and the DVDO changes to suit. In fact I have the DVDO set up just as I did prior to upgrading and it is now difficult to tell the difference between the SD and HD Topfiled picture. It is not that the SD picture is so much better now, it is that the HD picture is so poor.

Link to post
Share on other sites

OK, but you'll have to tell us in what way the HD STB is now worse. Lower horizontal res, poorer de-interlacing? How is it connected to the VP30 etc etc. When I upgraded to Vs 1.07 FW, nothing changed apart from a smaller display size on ALL inputs - had to use the overscan and zoom functions to completely fill the screen on most sources. Adding the ABT102 improved de-interlacing on 480/5761 material, just as it was meant to. I'm just thinking that you might have "finger" trouble here - some connections/settings changed when you added the ABT102 card. I've not read any reports on the AVS forums that report the problem you appear to be having. For a quick check, you can use the colour bar on Teletext page 695 channel 7 SD. You can then view and compare this with the half height colour bar test pattern on the VP30

Link to post
Share on other sites
OK, but you'll have to tell us in what way the HD STB is now worse.Lower horizontal res, poorer de-interlacing?

I thought I had twice already - the image now looks like standard def, not high def. There areno interlacing issues, it simply does not look like High def.

How is it connected to the VP30 etc etc.

HDMI same as it was prior to upgrade.

When I upgraded to Vs 1.07 FW, nothing changed apart from a smaller display size on ALL inputs - had to use the overscan and zoom functions to completely fill the screen on most sources.

Yes I have noticed that too.

Adding the ABT102 improved de-interlacing on 480/5761 material, just as it was meant to. I'm just thinking that you might have "finger" trouble here - some connections/settings changed when you added the ABT102 card. I've not read any reports on the AVS forums that report the problem you appear to be having. For a quick check, you can use the colour bar on Teletext page 695 channel 7 SD. You can then view and compare this with the half height colour bar test pattern on the VP30

All of my set-up remains the same as it was before in terms of connections. If indeed it is finger trouble, which I hope it is, then what setting could I have set wrong to cause this? I can not think of anything....

Link to post
Share on other sites


Does it look the same when viewing SD and HD channels out of the Toppy HD tuner? How confident are you that the Toppy is OK? What happens when you swap HDMI inputs on the VP30? There's a host of things you'll have to go through to pin it down. I'm reasonably confident it's not the ABT102 card per se though.

Link to post
Share on other sites
Does it look the same when viewing SD and HD channels out of the Toppy HD tuner? How confident are you that the Toppy is OK? What happens when you swap HDMI inputs on the VP30? There's a host of things you'll have to go through to pin it down. I'm reasonably confident it's not the ABT102 upgrade though.

Well the Toppy is brand spanking new - I have been using from the day they released it here about two weeks ago and it has been working perfectly with a brilliant picture. Ther eis a visible diference between the SD and HD channels, but not a lot anymore.

I have tried swapping inputs in vain. I also do not think it is the ABT102 either, I do howver suspect it is the firmware upgrade which has all but rendered the audio form HDMI useless with drop outs every 5-10 seconds. Never happened prior to upgrade either.

For what is now a $4000 box (with ABT and Silver front panel upgrade) I am starting to really get annoyed because up to now it was brilliant. The only improvement I can see is on DVD playback. I will play around again tonight to see if I can nut it out....

Link to post
Share on other sites
For what is now a $4000 box (with ABT and Silver front panel upgrade) I am starting to really get annoyed because up to now it was brilliant. The only improvement I can see is on DVD playback. I will play around again tonight to see if I can nut it out....

Good luck! :blink: Let's know what you find. I've just been catching up on the TF7000HT thread - I'll be very interested to see how precisely it compares to the Strong 5400 - you say in one of your posts that you also have or had this HD STB - a very similar box apart from resolution pass-through.

Link to post
Share on other sites


Phil,

Thanks for the effort in explaining this, however I am not new to the DVDO I have been using it since it was released and loved it. Keep in mind that PRIOR to the upgrade to the Deinterlacing card I could see a very much improved picture from the HD Topfield over that from the SD Topfield. It was not a slight improvement, it was huge! And yes the SD Toppy did look great through the DVDO, but not as good as true HD Toppy.

I do in fact have the HD Topfield set to pass through the broadcast res and the DVDO changes to suit. In fact I have the DVDO set up just as I did prior to upgrading and it is now difficult to tell the difference between the SD and HD Topfiled picture. It is not that the SD picture is so much better now, it is that the HD picture is so poor.

Sounds strange - perhaps an email to DVDO support?

BTW, I have only used the DVDO with the new card so I can't compare, but it does definitely help the output of the Toshiba J35.

I also found that leaving the output resolution to "auto" gave the best results - quite noticeable on 7HD and SD. This is because the DVDO upscales better than STB's.

Keep us posted with any developments.

Tasso

Link to post
Share on other sites
Good luck! :blink: Let's know what you find. I've just been catching up on the TF7000HT thread - I'll be very interested to see how precisely it compares to the Strong 5400 - you say in one of your posts that you also have or had this HD STB - a very similar box apart from resolution pass-through.

Yes I did test out the Strong HD, the Topfield is better - in fact I regard it to be the best HD STB I have tested out of the following:

Strong, AUSID, Humax, Sharp, Force and of course the Topfield.

Link to post
Share on other sites
Yes I did test out the Strong HD, the Topfield is better - in fact I regard it to be the best HD STB I have tested out of the following:

Strong, AUSID, Humax, Sharp, Force and of course the Topfield.

Yes, it's interesting. Apart from handling the received signal better, i.e better standing wave rejection, better sensitivity, quicker channel changing to name the most important factors, there shouldn't be any difference between STBs if you are connecting to their passed-through digital connections. Digital outputs don't suffer from the digital to analog conversions that drive the component, s-video and video connections on the STBs. I'm curious therefore in what way(s) you find the Toppy to be better, particularly if you find it so PQ wise.

Link to post
Share on other sites
Yes, it's interesting. Apart from handling the received signal better, i.e better standing wave rejection, better sensitivity, quicker channel changing to name the most important factors, there shouldn't be any difference between STBs if you are connecting to their passed-through digital connections. Digital outputs don't suffer from the digital to analog conversions that drive the component, s-video and video connections on the STBs. I'm curious therefore in what way(s) you find the Toppy to be better, particularly if you find it so PQ wise.

Main reason it is better - VERY smooth colour gradations, better than any I have seen. The level of pixelisation on fast motion is also extremely low compared to others.

Link to post
Share on other sites


Main reason it is better - VERY smooth colour gradations, better than any I have seen. The level of pixelisation on fast motion is also extremely low compared to others.

OK, thanks. I'll see if I can get one from the local return-if-you're-not-happy GG store. The auto pass-through is one thing I'm missing with the 5400. Posters also say that channel switching is fast, so that would be a bonus, especially for my channel surfing missus :blink: . Will go to the TF7000 thread to post my findings there - we're getting a bit O/T here.

Link to post
Share on other sites

Just thinking about this some more since my last post. Pixelisation and colour gradations are usually functions/aberrations of the internal scalers in HD STBs. Did you happen to check your earlier STBs on their digital native resolutions. If you were to feed your Strong and Force HD STBs through the VP30 at the native resolution of the channel you are watching, and using their digital outputs, I wonder if you would now see a different picture :blink: . I imagine you compared them before you had the VP30? When I looked at the Force unit, before I had the VP30, it was pretty bad at banding on 720p and 1080i when I fed it directly into my display. Since using the VP30 in the chain and using the digital outputs of my STBs without them doing any scaling or de-interlacing, I don't get any of the artifacts you mention. All very interesting, but frustrating too I know. Hope you find out what's gone wrong with your setup soon.

Phil.

Link to post
Share on other sites
I do in fact have the HD Topfield set to pass through the broadcast res and the DVDO changes to suit. In fact I have the DVDO set up just as I did prior to upgrading and it is now difficult to tell the difference between the SD and HD Topfiled picture. It is not that the SD picture is so much better now, it is that the HD picture is so poor.

Please tell me if I'm wrong, but I don't see that the new ABT102 deinterlacer should come into play if you are passing through HD signals:

ABC, SBS, Ch 7 - 576p, so already deinterlaced

Ch 9,10 - 1080i. ABT102 will only deinterlace 480i and 576i, so deinterlacing is presumably done by existing hardware.

Logically, it would appear the new card wouldn't have any effect (on HD), but maybe there some indirect interference happening?

My only HD box is a Toshiba J35 and I've found I get an excellent image with a fixed 720p setting. With the VP30 set to output 720p-50, it should mean it is just passing through the J35 signal. The VP30 is just functioning as a hub as far as the J35 is concerned.

I expect to pick up my ABT102 tomorrow, so I'll let you know how it goes later in the day. I'll make sure to check out the effect of the firmware upgrade before installing the card in case it's simply the firmware screwing things up.

Got as far as ripping out the VP30 tonight to do the firmware upgrade, by my UPS decided to start playing up and I was too chicken to try a firmware upgrade and have the PC die halfway through!

Boy, the VP30 is a bugger to unplug - got nearly every socket used, so it's a cabling nightmare

- Toshiba J35 (HDMI)

- Topfield 5000PVRt (component/sync)

- VCR (composite)

- Xbox (s-video)

- DVD (component)

- PC (RGBHV)

As messy as it is it, I love it as a hub - it makes it so much easier to switch between inputs:).

Cheers,

Cliff

Link to post
Share on other sites
Please tell me if I'm wrong, but I don't see that the new ABT102 deinterlacer should come into play if you are passing through HD signals:

ABC, SBS, Ch 7 - 576p, so already deinterlaced

Ch 9,10 - 1080i. ABT102 will only deinterlace 480i and 576i, so deinterlacing is presumably done by existing hardware.

No, you're dead right Cliff. :D

As messy as it is it, I love it as a hub - it makes it so much easier to switch between inputs.

Love takes time to grow. :blink:

Phil.

Well tonight I did a FACTORY RESET as suggested. NO CHANGE. HD STB Still looks like SD, and audio from the HDMI connection is dropping out every 5-10 seconds...F%$%$#%^$#!!!!

How about giving your HD Strong a go - at least you'll be able to get a handle on where the problem lies.

Link to post
Share on other sites
How about giving your HD Strong a go - at least you'll be able to get a handle on where the problem lies.

I know where the problem is, it is the bloody DVDO. And yes I realise the card may not be to blame. I am sure it is the firmware upgrade, prior to which I was running V1.0. and had no audio drop outs and excellent HD STB picture. It has all turned to S#%t since the upgrade.

Link to post
Share on other sites
Well tonight I did a FACTORY RESET as suggested. NO CHANGE. HD STB Still looks like SD, and audio from the HDMI connection is dropping out every 5-10 seconds...F%$%$#%^$#!!!!

Here's an interesting thought. Is your Toppy asking for HDCP acknowledgement? And, if it doesn't get it, is it putting out SD and doesn't really like giving you sound either? Are your HDCP settings on the VP30 correctly set? There's a whole new bunch of settings for the HDMI inputs.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.





×
×
  • Create New...